Par ko nezina saimnieces, kurām nezied alveja

Šodien pastāstīsim, kā audzēt alveju un pat likt tai ziedēt. Jā, kā izrādās, alvejas var ziedē!

Kā izaudzēt alveju

Alveja ir viegli kopjams augs, ko izmanto medicīniskiem un kosmētiskiem nolūkiem. Cilvēki viņu sauc par mājas ārstu. Un tas nav pārsteidzoši, jo mūžzaļajam sukulentam ir daudz noderīgu īpašību.

Auga izskats, proti, lapu biezums, ir atkarīgs no kompetentas alvejas kopšanas. Jo tievākas un vājākas lapas, jo grūtāk no tām izvilkt sulu. Tā kā alveja aug diezgan aktīvi, ir nepieciešams savlaicīgi nogriezt un pārstādīt jaunos dzinumus. Tie parādās uz auga galvenā stumbra.

Lai to izdarītu, vienkārši nogrieziet spraudeņus tieši pie saknes. Tad ideālā gadījumā spraudeņus vajadzētu nedaudz izžāvēt (no 30 minūtēm līdz 3 stundām). Stādīšanai sagatavo caurspīdīgu glāzi vai podu. Tā jūs varat vērot alvejas sakņu attīstību un redzēt, cik mitra ir zeme.

Tas ir ļoti svarīgs punkts, jo ļoti bieži sastopama alvejas puve. Tas ir saistīts ar bagātīgu laistīšanu. Augs ir izturīgs pret sausumu, jo tā dzimtene ir Āfrika. Alvejas lapas ir pārklātas ar augu vasku. Tas viņām palīdz saglabāt mitrumu sevī. Tāpēc, ja neesat pārliecināts, vai ir vērts alveju laistīt, labāk to vairs nelaistīt.

Pieredzējuši dārznieki iesaka lietot fitosporīnu pēc jebkura auga pārstādīšanas. Šis ir universāls mikrobioloģisks preparāts, kas novērsīs slimību rašanos. Uz 1 litru ūdens vajag tikai 1 tējkarotes līdzekļa.

Aprūpe pēc pārstādīšanas

Ja alveju pārstādāt pirmo reizi, šeit ir daži praktiski padomi. Pirmkārt, nelieciet to uz aukstas palodzes. Vislabāk to novietot vairāk vai mazāk siltā vietā. Otrkārt, pārklājiet augu ar maisu 1-2 nedēļas. Šie apstākļi palīdzēs spraudeņiem ātrāk iesakņoties.

Lai augs uzkrātu vairāk barības vielu, tas ir jābaro. Tā kā alveja tiek uzskatīta par ārstniecības augu, barošanai vajadzētu būt tikai organiskai.

Galvenais ir nepārspīlēt ar mēslojumu. Alveja ir pieradusi pie sliktas augsnes, tāpēc viņai vislabāk ir samazināt parasto mēslojuma devu. Tad tu noteikti nekļūdīsies! Starp citu, katru lapu ieteicams arī laiku pa laikam noslaucīt no putekļiem. Jā, tas ir smags darbs, taču šādi jūs padarīsiet auga dzīvi nedaudz labāku.

Alveja zied?

Tautā alveju sauc arī par agavi. Tiek uzskatīts, ka šis nosaukums parādījās tāpēc, ka alveja zied reizi 100 gados. Tikai daži cilvēki ir redzējuši, kā šis augs zied, jo mājās ir ārkārtīgi grūti panākt, lai tas uzziedētu. Tomēr dabā alveja zied katru gadu.

Visu nosaka apstākļi, kādos aug alveja. Lai augs ziedētu, tam regulāri jāsaņem saules gaisma (12-16 stundas). Piekrītiet, ka uz palodzes augs diez vai var iegūt tik daudz gaismas un saules.

Bet nesatraucieties pirms laika! Ja vēlaties sasniegt auga ziedēšanu, vispirms ir jārada apstākļi, kas ir pēc iespējas tuvāki dabiskajiem. Sāciet gatavoties ziemā. Temperatūrai telpā jābūt no 10 līdz 14 grādiem pēc Celsija. Šajā gadījumā ziedam ir nepieciešams daudz gaismas. Izmantojiet papildu apgaismojumu dienasgaismas spuldzes veidā.

Laistiet alveju reizi mēnesī, taču pirms laistīšanas pārliecinieties, ka augsne ir pilnībā izžuvusi. Ir arī svarīgi, lai telpā būtu sauss gaiss. Kad aukstumu nomaina pastāvīgi silts laiks, vislabāk ir izvest augu ārā. Piemēram, jūs varat novietot to uz balkona dienvidu pusē.

Alvejai vajadzētu pakāpeniski pierast pie saules. Vispirms var izņemt ārā, lai uz pusstundu sasildītos, pēc tam uz stundu un pēc tam pamazām pagarināt saulē pavadīto laiku. Ja ārā ir ļoti silts, pavasarī alveju var atstāt uz balkona uz visu dienu. Un vasarā – pat naktī.

Lai sukulents uzziedētu, gaisa temperatūrai dienā jābūt 21-29 grādu robežās pēc Celsija, bet naktī – ne zemākai par 15 grādiem. Siltajā sezonā augu vajadzētu laistīt reizi nedēļā. Taču diemžēl visi šie nosacījumi negarantē, ka alveja noteikti ziedēs. Ziedēšana var notikt jebkurā laikā: gan martā, gan oktobrī.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment